|
szukam (ADAM) |
|
|
Cześć, jestem chora na akromegalię leczę się od października 2010r. Jestem po operacji usunięcia makrogruczolaka ( listopad 2011r). Przez cały rok byłam przygotowywana do operacji i otrzymywałam zastrzyki sandostatyny larg 20. Niedawno byłam w szpitalu na badaniach kontrolnych, wyniki wyszły dobre. Czuję się dobrze. co eszcze chciałbyś wiedzieć? (więcej...) |
|
|
akromegalia i gigantyzm (Radek) |
|
|
Akromegalia to choroba hormonalna , więc powinieneś się udać do endokrynologa . Lekarz prawdopodobnie skieruje Cię na badanie hormonu wzrostu . (więcej...) |
|
|
kiedy się objawia choroba (Wiktor) |
|
|
Wiele czytałem o tej chorobie bo kolega ze szkolnej ławki choruje, chciałabym jeszcze wiedzieć kiedy możną zaobserwować pierwsze objawy choroby i czy można to jakoś leczyć. Kumpel ma dosłownie kompleks wzrostu (więcej...) |
Dyskopatia
Dyskopatia jest schorzeniem kręgosłupa. W terminologii medycznej określana jako wypuklina - „wypadnięcie” jądra miażdżystego (galaretowatego), inaczej wypadnięcie dysku. Kręgosłup człowieka składa się z kręgów i krążków międzykręgowych, tak zwanych dysków.
Wylew jest to napłyniecie krwi do mózgu i jego mechaniczne uszkodzenie. Wylew jest następstwem wypadku. Krew która napływa do mózgu powoduje jego pokaźne uszkodzenie, gdyż przestrzeń znajdująca się w naszej głowie jest ograniczona przez czaszkę, a napływająca krew tworzy w niej wtedy nadciśnienie, co w efekcie powoduje uszkodzenia mózgu.
Wysokie ciśnienie
Wysokie ciśnienie, czyli powszechnie znane nadciśnienie tętnicze jest chorobą, która objawia się między innymi zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym krwi ok. 140/90 i wyższe, co jest bardzo niebezpieczne dla życia.